Helligdager og røde dager i 2022 – en guide til dine fridager

Helligdager, høytidsdager, helger og ferier utgjør årets fridager for de fleste av oss. Her får du oversikten for 2022.

Når det kommer ekstra fridager i kalenderen er det fint å være forberedt! Det kan være mange flere muligheter for langhelger og ekstra ferier i løpet av et år enn mange kanskje tror.

Helligdager og høytidsdager i 2022

NavnDatoUkedag
Første nyttårsdag1. januarlørdag
Skjærtorsdag14. apriltorsdag
Langfredag15. aprilfredag
Første påskedag17. aprilsøndag
Andre påskedag18. aprilmandag
Arbeidernes dag (høytidsdag)1. maisøndag
Grunnlovsdagen (høytidsdag)17. maitirsdag
Kristi Himmelfartsdag26. maitorsdag
Første pinsedag5. junisøndag
Andre pinsedag6. junimandag
Første juledag25. desembersøndag
Andre juledag26. desembermandag
Kilder: Lov om helligdager og høgtidsdager

Kalender med helligdager

Her kan du se årets fridager markert i kalenderen måned for måned. Vi har også lagt inn ferier, inneklemte dager og utvalgte merkedager. Hold musepekeren over markerte datoer for å vise mer informasjon.

Hverdag
Offentlig fridag
Påskeferie
Vinterferie
Inneklemt dag
Juleferie
Lørdag
Høstferie
Fellesferie
MTOTFLS
22
1
2
23
3
4
5
6
7
8
9
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30

Vi har også en full kalender med oversikt over alle månedene i året på en gang. Der kan du få et helhetlig overblikk over hele året, med fokus på høytids- og helligdager, inneklemte dager og ferier.

Offentlige fridager

Hver søndag er helligdag i Norge, og i tillegg er det 10 røde dager i året som kan falle på virkedager. Halvparten er bevegelige, det vil si at de faller på forskjellige ukedager fra år til år. Resten av fridagene kommer på faste ukedager hvert år.

Bevegelige offentlige fridager:

  • 1. nyttårsdag, helligdag
  • 1. mai, høytidsdag
  • 17. mai, høytidsdag
  • 1. juledag, helligdag
  • 2. juledag, helligdag

Offentlige fridager på faste ukedager:

  • Skjærtorsdag, helligdag
  • Langfredag, helligdag
  • 2. påskedag, helligdag, alltid på en mandag
  • Kristi Himmelfartsdag, helligdag, alltid på en torsdag
  • 2. pinsedag, helligdag, alltid på en mandag

Andre røde dager

Vi har også mange merkedager i løpet av året som verken er helligdag eller høytidsdag. Noen av disse kan fremstå som helligdager fordi de også alltid havner på en søndag. For eksempel er Fastelavn (eller fastelaven som mange kaller det) alltid på en søndag — i 2022 er fastelavnssøndag den 27. februar.

Hva er forskjellen på helligdager og høytidsdager?

Både helligdager og høytidsdager er offentlige fridager i følge loven, men på helligdager skal det være «helligdagsfred». Det vil si at du i prinsippet kan klippe plenen og snekre terrasse på 1. mai og 17. mai uten å havne i klammeri med loven.

Når er vinterferien?

I 2022 er vinterferien i slutten av februar og begynnelsen av mars, nærmere bestemt uke 8, 9 og 10. Hvilken uke som er vinterferie i de enkelte skolene er avhengig av hvor i landet skolen ligger. Se vår komplette oversikt over vinterferien 2022.

Vinterferien består ikke av offentlige fridager, men er en ferie for skoleelever. Det kan være lurt å huske på når vintereferien kommer selv om man ikke har barn i skolen. Har man for eksempel mange kolleger med barn, kan både vinter- og høstferien være gode anledninger til å ta noen ekstra langhelger.

Helligdager i april – påsken 2022

Påskeferien 2022 starter for fullt med skjærtorsdag og langfredag som faller midt i april. Med den etterfølgende helgen gir det fem dager sammenhengende fri. Tar du ut ferie de tre hverdagene mellom palmesøndag og skjærtorsdag, har du muligheten til å ha 10 dager sammenhengende ferie.

Spanderer du heller på deg fire feriedager i etterkant av påsken, ser du på elleve dager sammenhengende fri. Slår du sammen disse mulighetene kan du ha 16 fridager sammenhengende mot å bruke 7 feriedager.

Helligdager i mai – flere inneklemte dager

I 2022 er 17. mai en tirsdag. Det gir en innklemt dag på mandag 16. mai som mange benytter til en fridag. Da får du en ekstra lang langhelg på hele fire dager.

Kristi Himmelfartsdag kommer torsdag 26. mai, og den inneklemte fredagen etterpå gir en fin mulighet for å planlegge langhelg 26.–29. mai.

Helligdager i juni – pinse gir langhelg

2. pinsedag i 2022 havner på mandag 6. juni. Det betyr at første helg i juni er nok en mulighet for langhelg, som kan bli din tredje i løpet av forsommeren.

Sankthansaften

Sankthansaften i 2022 er torsdag 23. juni. Sankthans, også kjent som Jonsok, er ikke en offentlig fridag, men en merkedag. Selve dagen er den 24. juni men som med julaften skjer feiringen kvelden før. Mange steder legges felles feiring med grilling og bålbrenning til helgen før eller etter selve sankthansaften, slik at flere har fri dagen etter.

Høstferien

I 2022 er høstferien enten 3.–9. oktober (uke 40) eller 10.–16. oktober (uke 41) avhengig av hvor man i landet skolen ligger. Det er ingen helligdager eller offentlige fridager i høstferien, som kun er en ferie for skoleelever.

Helligdager i desember

Røde dager i julen er det overraskende få av. Mange har en ekstra fridag på julaften, men i desember kommer det altså ikke noen offentlige helligdager før første juledag, som dessverre faller på en søndag i 2022. Dermed blir andre juledag årets siste helligdag på en hverdag, med mandag 26. desember.

Similar Posts