Skigåer i snødekt landskap

Skjærtorsdag

Skjærtorsdag er en offentlig fridag og bevegelig helligdag som faller på den siste torsdagen før påskeaften.

Skjærtorsdag kan komme mellom 19. mars og 22. april. Her følger en oversikt over hvilken dato skjærtorsdag faller på de neste fem årene:

ÅrDato
2022Skjærtorsdag er 14. april
2023Skjærtorsdag er 6. april
2024Skjærtorsdag er 28. mars
2025Skjærtorsdag er 17. april
2026Skjærtorsdag er 2. april

Skjærtorsdag og langfredag er to helligdager som kommer i uken mellom palmesøndag og påskeaften.

Se også våre oversikter over alle de røde dagene og helligdagene år for år:

Påskeferie

Skjætorsdag er den første helligdagen som faller på en hverdag i påsken, og er en offentlig fridag for arbeidstakere i Norge. For skoleelever varer påskeferien hele uken etter palmesøndag, i tillegg til mandag uken etter (andre påskedag).

Veldig mange tar seg også fri på de tre hverdagene før skjærtorsdag, og dermed har det blitt vanlig å tenke på dette som selve påskeuken, selv om det i følge kristen tradisjon er uken etter som utgjør selve påsken.

Se også vår oversikt over påsken 2022.

Snødekt fjell-landskap ved påsketider
Snøfylt landskap ved Frognerseteren i Oslo.
Spasertur i Lofoten.

Til fjells eller ikke?

Det er en utbredt tradisjon å reise til fjells i påskeferien, gå på ski, kjøre alpint eller snøbrett, spise appelsiner og sjokolade. Mange overnatter i hytter eller på høyfjellshotell.

Mange har en forestilling om at «folk flest» drar til fjells i påsken, men undersøkelser viser at det faktisk er flere nordmenn som er hjemme i påsken.

I følge Aftenposten sa bare 4 av 10 nordmenn at de skulle ha påskeferie i 2018. Av disse sa bare halvparten at de skulle til en privat hytte på fjellet, mens resten skulle til utlandet, være hjemme eller besøke familie og venner.

Nettavisen fant omtrent de samme tallene noen år tidligere, da de kunne fortelle at 4 av 5 nordmenn ikke dro til fjells i påsken.

Kor ska vi reis hen?

«Påskelabyrinten» er et radioprogram med geografiske gåter og oppgaver, som sendes på radiokanelen NRK P1. Med opp mot en million lyttere hver dag går programmet på formiddagen fra mandag etter palmesøndag til og med andre påskedag. I 2021 hadde programmet holdt det gående i 54 år, og begynte i tillegg å sende programmet med levende bilder på NRK1 og NRK TV.

Påskenøtter

Spørreleker, quiz og oppgaveløsning er populært i påsketiden. Mange aviser og tidsskrifter trykker ekstra oppgaver og spørsmål, og kaller det gjerne for «påskenøtter». Egne hefter og bøker med slike påskenøtter er til salgs i butikkene i tiden før påsken.

På kvelden hver dag i påsken sender NRK et TV-program som heter «Påskenøtter». Programmet har gått siden 1984, og har svært mange seere.

Krim og mysterier

Krimserier og filmer med mordmysterier er også populært i påsken. Mange TV-kanaler og strømmetjenester serverer både gamle klassikere og helt nye moderne krimserier og -filmer. Enkelte serier går hele «påskeferien» men de aller fleste starter skjærtorsdag og de påfølgende dagene. I Norger har det i mange år vært britisk krim som drar aller flest seere i påsken.

Krim er også populært i bokformat. I dagene frem mot påsken er mer enn halvparten av bøkene som selges i Norge en form for krim.

Se også

Similar Posts