Pass og flybillett i vinduskarm på flyplass

Ut og reise igjen? Husk å sjekke passet!

Passet ditt kan ha gått ut på dato i løpet av pandemien, og det kan ta flere måneder å få nytt.

Pass har alltid vært viktig for å dokumentere hvem du er når du reiser i utlandet, men med pandemien har det kanskje blitt viktigere enn noensinne.

Er du over 16 år, varer passet i 10 år etter at det blir fornyet. Etter snart to år med pandemi er sannsynligheten absolutt til stede for at mange voksne nærmer seg eller allerede har et pass som er utgått.

Få passet påskrevet hos Politiet…

For å få nytt pass må du forhandsbestille en time hos Politiet. Det gjør du på nettet ved å gå til «Bestille, endre eller avbestille time til pass og ID-kort» på Politiet.no, og velge ditt nærmeste passkontor.

På nettsiden får du opp en kalender med ledige timer i overskuelig fremtid. Problemet er bare at denne kalenderen kan være helt tom. Ingen ledige timer.

En fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse viser at én million nordmenn har tenkt seg til utlandet sommeren 2022. En halv million har allerede bestilt reise, mens nær 1,3 millioner ser an smittesituasjonen og venter med å bestille.

Forsøker alle disse reiselystne nordmennene å bestille time hos Politiet samtidig?

Om tre måneder?

I skrivende stund forsøker Fridager-redaksjonen å bestille time for nytt pass i Oslo, men det er ingen ledige timer å oppdrive. Vi blir rett og slett bedt om å forsøke igjen en annen dag.

Prøver vi å velge et annet passkontor litt utenfor Oslo, hos Politiets publikumssenter i Ski, er det ledige timer men ikke før om 3 måneder. Kan dette virkelig stemme?

Politiet anbefaler at du sjekker igjen senere, fordi de legger ut nye timer jevnlig. Men hva de legger «jevnlig» får vi ikke vite.

Noen passtips

Hvis du først skal sette i gang med å fornye passet, har vi samlet noen tips det kan være greit å ha med seg inn i prosessen:

  • Hvis flere i familien trenger nytt pass, kan du bestille time for alle samtidig. 
  • Husk å ta med det gamle, utløpte passet! Du får ikke søkt om nytt pass uten å ha det med, fordi det gamle passet skal makuleres.
  • Hvis du ikke har hatt pass før, eller det gamle passet ditt er meldt tapt, må du ha med annen gyldig legitimasjon med fødselsnummer og bilde.
  • Nytt pass er ikke gratis! Ta med norsk bankkort eller kontanter. Politiet tar ikke kredittkort, utenlandske bankkort, Vipps eller andre betalingsformer.
  • Du trenger ikke ta med bilde! På passkontoret blir du tatt bilde av før timen. Det er kun for nødpass at man må ha med eget bilde.

Allerede bestilt reise uten gyldig pass?

Forsikringsselskapet Fremtind sendte nylig ut pressemelding for å minne om at forsikringen ikke nødvendigvis er til hjelp dersom du befinner deg på Gardermoen og har glemt å fornye passet.

– Reiseforsikringen dekker ikke at du mister flyet fordi passet ditt har gått ut på dato, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

– Nødpass er heller ikke det smarteste å belage seg på. Det er flere begrensninger, og blant annet kan du ikke benytte nødpass på reiser til USA og Dubai

På nettsidene til Gardermoen finner du mer informasjon om nødpass.

Positiv PCR-test kan gi dekning

Norske myndigheter krever ikke lenger PCR-test, og hjemmetest er nå godt nok for å registrere at du har fått korona. Men i enkelte tilfeller trenger du fortsatt en PCR-test.

– For at du skal få dekket avbestilling av reise grunnet koronasmitte, trenger vi en positiv PCR-test. Denne er knyttet til deg personlig. Legeattest fungerer også, som ved annen sykdom, sier Fremtind.

– Vi er klar over at dette kan skape enkelte utfordringer for noen. Vi vurderer fortløpende hvilken dokumentasjon vi krever fra våre kunder, slik at dette er både enkelt og rettferdig for flest mulig. Foreløpig krever vi PCR-test, men pandemien utvikler seg hele tiden, så det kan endre seg.

Innreisereglene varierer fra land til land, og mange krever at det fremlegges PCR-testresultat – det samme gjør mange flyselskap.

Når passer det for deg å reise?
Sjekk når det er helligdager, røde dager, langhelger, fri, ferie og inneklemte dager i Fridager-kalenderen!

Foto: Maria Oliynyk